NIS 2.0: Az EU kiberpajzsa a jövő számára

A NIS 2.0, vagyis a módosított kiberbiztonsági irányelv, az Európai Unióban egységesen magas szintű kiberbiztonságot biztosító intézkedésekről szól. Az új irányelv a 2016-os NIS irányelvet váltotta fel és 2023 januárjában lépett hatályba. A NIS 2.0 célja, hogy a különböző ágazatokban működő szervezetek magasabb szintű kiberbiztonságot érjenek el a szolgáltatásnyújtáshoz és tevékenységük végzéséhez használt hálózatok és rendszerek tekintetében. Az irányelv a korábbihoz képest több szektorra terjeszti ki a szabályozás hatályát és szigorúbb követelményeket állapít meg a kiberbiztonsági intézkedésekkel kapcsolatban.

NIS 2.0 irányelv további részletei a következők:

Szélesebb hatály: A NIS 2.0 kiterjeszti az előző irányelv hatályát több szektorra vonatkozóan, beleértve a közszolgáltatásokat, az energiaipart, közlekedés- és pénzügyi szektort, valamint a technológiai rendszereket.

Kötelező jelentéstétel: Az irányelv előírja, hogy a kritikus infrastruktúrával rendelkező szervezeteknek jelenteniük kell a biztonsági incidenseket a nemzeti hatóságok felé.

Biztonsági követelmények: A NIS 2.0 meghatározza a minimális biztonsági követelményeket, amelyeket a szervezeteknek be kell tartaniuk, hogy megvédjék magukat a kiberfenyegetésektől.

Nemzeti hatóságok szerepe: Az irányelv erősíti a nemzeti hatóságok szerepét a kiberbiztonsági előírások végrehajtásában és felügyeletében.

Bírságok és szankciók: A NIS 2.0 lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy szankciókat és bírságokat szabjanak ki azokra a szervezetekre, amelyek nem felelnek meg az irányelv követelményeinek.

A NIS 2.0 célja, hogy növelje az EU kiberbiztonsági szintjét és erősítse a tagállamok közötti együttműködést a kiberfenyegetésekkel szemben. Ezáltal hozzájárul az információs rendszerek és hálózatok ellenálló képességének javításához, valamint segít megvédeni az európai polgárok és vállalatok adatait.

Amennyiben további információra van szüksége a NIS 2.0 kiberbiztonsági irányelvvel kapcsolatban, lépjen velünk kapcsolatba elérhetőségeink egyikén! Szívesen állunk rendelkezésére minden felmerülő kérdés esetén.

Rólunk

A Perfectus Consilium Kft. egy olyan innovatív és dinamikus vállalkozás, amely 2013 óta nyújt üzleti partnerei részére kiváló minőségű és költséghatékony megoldásokat az ügyviteli tanácsadás és működés optimalizálás területén.

Ez is érdekelheti

Főbb szolgáltatások

További tartalmak

Céginfó


Szakértői csapatunk több, mint 10 éves szakmai tapasztalattal rendelkezik a hazai (és nemzetközi) piacokon és folyamatosan képezi magát a legújabb trendeknek és technológiáknak megfelelően.

Megbízható partner az üzleti sikerhez!

Mínősítések

© 2024 | Minden jog fenntarvta! | Perfectus Consilium Kft.